Featured

Docenten

Over het museum

Museum Het Schip is een museum dat architectuur, toegepaste kunst en sociale geschiedenis bij elkaar brengt. Het museum over de stijl van de Amsterdamse School laat zien welke invloed kunstenaars en ontwerpers hadden op de Nederlandse samenleving en hoe zij met hun werk bijdroegen aan allerlei sociale ontwikkelingen zoals de emancipatie van vrouwen en arbeiders en de volkshuisvesting.

Over de tentoonstelling

Het begin van de twintigste eeuw was een roerige tijd. Door industrialisatie en urbanisering veranderde de samenleving drastisch en dit bracht sociale onrust, epidemieën en armoedige leefomstandigheden met zich mee. Het verzet hiertegen kwam in de vorm van emancipatiebewegingen die zich hard maakten voor sociale wetgeving of zelfs een revolutionair andere samenleving. In hun kielzog bevonden zich vele kunstenaars en architecten die zich met hun werk het lot van de arbeidersklasse, de vrouwenbeweging en de bevolking van de koloniën aantrokken. Zij stonden voor een nieuwe, vaak socialistische, samenleving.

Bij tijdelijke tentoonstellingen plaatst Museum Het Schip de Amsterdamse School in een bredere context door deze bijvoorbeeld naast de werken van Gaudí in Barcelona te leggen of door deze stijl te vergelijken met de stijl van het Nieuwe Bouwen in sanatorium Zonnestraal

In 2020 kijken we specifiek naar het werk van de Duitse architect Bruno Taut die net als de Amsterdamse Schoolarchitecten kleurige en expressieve arbeiderswijken ontwierp.

Programma

  • Introductie door museumdocent
  • Bezoek tentoonstelling
  • Les over Taut en de Amsterdamse School
  • Korte uitleg fotoworkshop
  • Afsluiting door museumdocent

Voor Bovenbouw HAVO, VWO, VMBO4

Duur: 2 uur
Kosten: € 187,50 per 15 leerlingen
*Voor HBO en Universitaire studenten geldt een aangepast tarief. Neem hiervoor contact met ons op.  

Te boeken t/m oktober 2020
Via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aantal begeleiders: minimaal 1 per 15 leerlingen 

Aan de ouders van uw leerlingen wordt toestemming gevraagd het beeldmateriaal te (laten) publiceren en verveelvoudigen ten behoeve van de tentoonstellingen (op initiatief) van Museum het Schip

Museum Het Schip

Oostzaanstraat 45
1013 WG Amsterdam
Dinsdag t/m zondag, 11.00 - 17.00 uur

T: 020 68 68 595
E: planning@hetschip.nl
W: www.hetschip.nl